AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Cum afecteaza cafeaua sanatatea oaselor

Un studiu realizat de cercetatorii suedezi, care a inclus mai mult de 61.000 de femei urmarite timp de aproximativ 20 de ani, a relevat, in 2013, ca patru sau mai multe cesti de cafea consumate zilnic au fost asociate cu o micsorare a densitatii osoase, dar nu sunt neaparat legate de un risc crescut de fractura sau osteoporoza.

Publicitate

Studiul a mai subliniat faptul ca persoanele care au deficit de calciu sunt mai predispuse sa se lupte cu probleme ce vizeaza sanatatea oaselor, indiferent daca beau sau nu cafea.

Vezi si principalele beneficii ale cafelei asupra sanatatii!

„Este adevarat ca, pe masura ce oamenii cresc cantitatea de cofeina, calciul se pierde prin procesul intermediul urinei”

A spus Connie M. Weaver, profesor de nutritie la Universitatea Purdue si autor al unei reviste despre cafea.

Calciul joaca un rol important in sanatatea oaselor. Este un mineral care nu poate fi produs de organism si trebuie sa fie ingerat si absorbit din alimentele consumate.

Potrivit Fundatiei Nationale de Osteoporoza, 99% din calciul din organism se gaseste in oase si dinti.

Calciul ajuta organismul sa sporeasca densitatea osoasa, prevenind astfel osteoporoza. De asemenea, calciul este necesar pentru contractia musculara si a vaselor sangvine, pentru coagularea sangelui si eliberarea hormonilor.

Consumul de cafea este sanatos atat timp cat cantitatea este una echilibrata. Excesul de cofeina poate produce slabirea muschilor, pierderea rapida a calciului si cresterea riscului de a dezvolta osteoporoza. Totusi, e bine sa tii cont ca nu trebuie sa renunti la cafea, ci sa eviti excesul, mai ales daca ai depasit varsta de 40 de ani.

Cafeaua este o bautura facuta prin macinarea boabelor de cafea si prepararea lor cu apa. Boabele de cafea contin in mod natural cofeina.

Cofeina este o substanta care poate impiedica organismul sa absoarba calciu. Cand cofeina intra in organism, calciul este mult mai usor excretat.

Nutrition.com recomanda evitarea cafelei si a altor bauturi cu cofeina inainte cu 30 minute de a manca sau de a bea, astfel incat calciul din timpul meselor sa nu fie absorbit de cofeina si eliminat in mod fortat prin urinare.

De asemenea, se recomanda evitarea cofeinei dupa administrarea unui supliment de calciu, cel putin 30 de minute. Se estimeaza ca pentru fiecare 150 mg de cofeina, cinci miligrame de calciu sunt excretate in urina. Institutul National de Sanatate echivaleaza o ceasca de cafea cu o doua pana la trei miligrame de calciu pierdut.

In general, persoanele sub 35 de ani si femeile au o cantitate suficienta de calciu pentru a compensa eventualele efecte negative ale cofeinei. Insa varstnicii, in special femeile intrate la menopauza, ar putea avea nevoie sa reduca putin aportul de cofeina.

Sursa:https://sanatate.bzi.ro