AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Deficitul de Magneziu poate fi cauza formarii pietrelor la rinichi

Magneziul este un mineral esential cere indeplineste numeroase functii in organism. Acesta este raspunzator de producerea energiei corpului pentru a mentine enzimele, ADN-ul, colesterolul sub control. Probabil cel mai important rol al magneziului este acela de a preveni formarea pietrelor la rinichi.

Publicitate

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt depozite de minerale, asemenea unor pietre mici, care se formeaza in rinichi din mineralele ce raman de la urina. In mod normal aceste minerale nu sunt o problema, dar in cazul pietrelor la rinichi, din cauza unei retentii de apa anormale acumularea lor duce la formarea pietrelor. Mineralele in cauza includ calciul, oxalatul de calciu si fosforul.

Daca nu beti apa in cantitate suficienta, nu va luati toate mineralele sau suferiti de anumite afectiuni medicale, cresteti riscul imbolnavirii de pietre la rinichi. In cele mai multe cazuri pietrele la rinichi sunt acumulari de oxalat de calciu. Daca nu exista apa suficienta in organism care sa poata elimina aceste minerale, sansele aparitiei pietrelor la rinichi sunt destul de mari.

Cum poate ajuta magneziul in cazul pietrelor la rinichi?

Magneziul are un rol esential in prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Acesta influenteaza modul in care calciul este absorbit si distribuit in organism, motiv pentru care magneziul, calciul si vitamina D au efecte maxime atunci cand sunt luate impreuna. Consumul de prea mult calciu si prea putin magneziu poate duce la formarea pietrelor la rinichi.

Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi se recomanda sa consumati alimente cat mai bogate in magneziu, dar cat mai sarace in oxalat de calciu (dar puteti opta si pentru suplimente, daca preferati).

Printre alimentele bogate in magneziu si sarace in oxalat de calciu se numara:

-Spanacul

-Migdalele

-Cacao

-Semintele de dovleac

-Okra

-Sfecla rosie

-Zmeura

-Sfecla elvetiana

-Avocado

-Bananele

Alte sfaturi pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi

Beti apa suficienta

Apa ajuta la curatarea rinichilor, unul dintre cauzele principale ale formarii pietrelor la rinichi, asa ca asigurati-va ca beti destula apa.

Consumati cat mai multe citrice

Citricele sunt nemaipomenite in cazul pietrelor la rinichi intrucat acestea contin citrat care ajuta la spargerea pietrelor. Si limonada poate ajuta, insa nu este atat de eficienta ca sucul de portocale. Numeroase studii au demonstrat ca sucul de portocale mareste nivelul de citrat in urina si reduce cristalizarea acidului uric si a oxalatului de calciu (ambele, constituente ale calculilor urinari/pietrelor la rinichi).

Asigurati-va ca va luati suficient calciu

Este un paradox – oxalatul de calciu este cunoscut drept cauza principala a formarii calculilor urinari, insa daca nu va luati calciu suficient cresteti riscul formarii pietrelor la rinichi. Exista, de fapt, o logica si anume, calciul din organism se uneste cu oxalatul de calciu si il impiedica sa se acumuleze si sa formeze pietrele din tractul urinar.

Daca nu consumati alimente bogate in calciu, este recomandat sa luati suplimente de calciu in fiecare zi.

Renuntati la sare

Sarea poate declansa formarea pietrelor la rinichi intrucat provoaca mari cantitati de calciu in urina.

Pietrele la rinichi pot fi extrem de dureroase. Vestea buna este ca le puteti preveni daca urmati sfaturile acestui articol si daca va asigurati ca va luati suficient magneziu din alimentatia zilnica. O alimentatie bogata in magneziu, dar saraca in oxalat de calciu va tine pietrele la rinichi departe de voi.