AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

ASLO marit: cauze si tratament

Analiza ASLO – sau testul antistreptolizină este un test de sânge care poate confirma o infecție streptococică. La contactul cu bacteriile dăunătoare, corpul produce anticorpi pentru a se apăra. Testul ASLO măsoară anticorpii produși de corp ca răspuns la streptolizină, o toxină produsă de bacteriile Grupa A Streptococcus.

Publicitate

Infecțiile streptococice sunt cauzate de un microorganism numit Streptococcus. Sunt disponibile trei teste de anticorpi streptococici: titrul antistreptolizinei ASLO, titrul antidezoxiribonucleazei-B și testul cu streptozime.

Pentru testul ASLO, nivelurile crescute de grăsimi, numite lipoproteine beta, din sânge pot neutraliza streptolizina și pot indica un titru ASLO fals pozitiv. Deși simptomele pot indica adesea o infecție streptococică, diagnosticul trebuie obligatoriu confirmat prin teste.

Cea mai sigură metodă este de a lua o probă din zona infectată pentru cultură. Cu toate acestea, culturile sunt relevante doar după două – trei săptămani de infectare.

Când trebuie să faci analiza ASLO

Medicul tău îți va recomanda testul ASLO dacă va suspecta o complicație a infecției streptococice. Cele mai comune afecțiuni care pot apărea după o astfel de problemă sunt:

– endocardita baceriană;

– glomerulonefrita;

– febra reumatică.

Anticorpii streptolizinei ating nivelul maxim între trei și opt săptămâni de la o infecție streptococică și rămân la valori mari pentru alte câteva săptămâni.

Cum te pregătești pentru testul ASLO

Medicul tău îți va spune dacă ai nevoie de o pregătire specială, înainte să faci testul ASLO. S-ar putea să nu ai voie să mănânci sau să bei nimic cu șase ore înainte de analiză.

În plus, este posibil să fii nevoită să oprești anumite tratamente – corticosteroizii sau antibioticele pot influența valoarea ASLO. Spune-i specialistului dacă iei medicamente, el va stabili care este cea mai bună variantă mai departe.

Odată ce ajungi la laboratorul de analize, ți se va lua un pic de sânge și vei primi rezultatele în câteva zile. Pentru a confirma rezultatele, medicul va dori să repete analiza dupa 10 – 14 zile.

Cauze ASLO mărit

Scarlatina și infecțiile streptococice ale gâtului sunt cauzele pentru care cele mai multe persoane ajung să facă testul ASLO. În cele mai multe cazuri, bolile cauzate de streptococii de tip A, C și G nu sunt periculoase, se vindecă ușor și nu sunt neapărat recurente.

În cazuri rare, însă, infecția netratată cu streptococ poate declanșa complicații ale rinichilor și inimii și poate afecta sistemul nervos.

Valorile testului ASLO mai mici de 200 UI/ml sunt considerate normale în cazul adulților, iar la copiii cu vârsta sub 5 ani, valoarea testului trebuie să fie mai mică de 100 UI/ml. Prezența anticorpilor semnificativ crescuți împotriva streptolizinei, mai exact un test ASLO crescut, indică o infecție streptococică.

Tratament ASLO crescut

Infecția streptococică netratată poate conduce la apariția unor boli mai grave. Cele mai comune dintre acestea sunt dezvoltarea reumatismului și a endocarditei, iar tratamentul cu antibiotice este recomandat cel mai frecvent. Dacă infecțiile sunt tratate în stadiu incipient, rezultatele vor fi imediate.

În cazul femeii însărcinate, un titru crescut ASLO nu impune niciun tratament, cu excepția cazului în care apar complicații provocate de infecția streptococică. Nu există măsuri speciale care ar trebui luate pentru reducerea nivelului ASLO în sânge, pentru că acesta va reveni la normal de la sine.

Doar în cazul copiilor, atunci când nivelul ASLO indică risc de complicații, medicul ar putea recomanda investigații suplimentare: ecografia inimii, a rinichilor, o analiză de urină și un frotiu faringian. Aceste investigații ajută la depistarea tipului de infecție și la stabilirea pașilor următori.

Cauza principală a instalării infecției cu streptococ în organism o reprezintă sistemul imunitar slăbit. În acest sens, consumul unei cantități suficiente de apă, o dietă bogată în fructe și legume proaspete și sportul reprezintă cea mai bună metodă de a preveni bolile și de a menține un sistem imunitar puternic.