AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

4 plante pentru raceala si gripa: cum sa le folosesti eficient

Fie ca ai apucat sau nu te vaccinezi impotriva gripei, trebuie sa stii ca iti poti reduce, totodata, riscul de imbolnavire daca iti intaresti sistemul imunitar cu ajutorul acestor plante, care sunt aliatii cei mai buni din natura.

Publicitate

Urmatoarele 4 plante pot fi indeosebi eficiente, iar unele dintre ele sunt delicioase si sub forma de ceai.

Cimbrul

Tine la indemana un “stoc” de ulei esential de cimbru sau o punga cu cimbru uscat, in cazul in care te imbolnavesti, fie ca e vorba de gripa, fie ca e vorba de o banala raceala. Cimbrul este un renumit expectorant, care face ca tusea sa fie mai productiva (te ajuta sa expectorezi, te ajuta sa iti cureti plamanii mai repede, astfel incat sa te simti mai bine cat mai curand).

Poti sa prepari un ceai din cimbru, lasand la infuzat 2 lingurite de cimbru proaspat intr-o cana cu apa fierbinte (clocotita), 10 minute. Strecori si bei ceaiul cald.

Sau poti sa faci inhalatii cu aburi, folosind cimbru: pune intr-un bol sau vas mare cu apa clocotita o mana de cimbru uscat sau adauga cateva picaturi de ulei esential de cimbru si apleaca-ti capul deasupra vasului, acoperind atat capul, cat si bolul cu un prosop. Inhaleaza aburii acestia si vei vedea ca metoda te va ajuta mucusul din plamani sa se inmoaie, iar apoi vei expectora mai usor.

Echinacea

Nu exista foarte multe dovezi cum ca Echinacea va face prea multe pentru tine, o data ce te-ai “pricopsit” cu o raceala, insa este posibil ca planta sa scurteze durata simptomelor tale. Insa exista unele dovezi care arata ca Echinacea ar putea sa previna racelile si gripa daca este luata in combinatie cu suplimentele cu usturoi, potrivit rodalesorganiclife.com.

Daca nu stii cata Echinacea contin produsele de pe piata, cere sfatul unui medic fitoterapeut. Poti renunta la ceaiuri in acest caz si sa iei mai degraba suplimente cu Echinacea, de 1000 de miligrame, de 3 ori pe zi.

Lemnul dulce

Lemnul dulce contine un compus numit glycyrrhizin care are efecte antivirale destul de puternice impotriva bolilor grave, cum ar fi HIV. In plus, numeroase studii au aratat ca extractele de lemn dulce pot sa lupte contra gripei, inclusiv impotriva tulpinilor de gripa aviara.

In medicina ayurvedica, lemnul dulce este folosit ca un bun expectorant. Multe companii farmaceutice fac suplimente din lemn dulce si ceaiuri din lemn dulce, dar asigura-te ca ceri sfatul unui medic fitoterapeut, care iti poate recomanda cele mai bune produse. De asemenea, discuta cu medicul sau farmacistul daca iei si alte medicamente pe baza de prescriptie medicala, deoarece se stie ca lemnul dulce interactioneaza cu unele medicamente.

Usturoiul

Usturoiul este un aliat care iti stimuleaza sistemul imunitar si numeroase studii au aratat ca animalelor carora li s-au dat doze regulate de usturoi au putut sa tina la distanta mult mai bine virusurile gripale si tulpinile de rinovirusuri, cea mai comuna cauza a racelii.

In cadrul unui studiu din 2001, voluntarii care au luat zilnic un supliment cu usturoi au avut o predispozitie mai scazuta de a se imbolnavi de raceli, comparativ cu voluntarii care au luat suplimente placebo. Si chiar daca cei care au luat suplimente pe baza de usturoi s-au imbolnavit, ei si-au revenit mult mai rapid dupa boala.

Daca nu iei suplimente, poti sa te bucuri de aceleasi beneficii si daca mesteci un catel de usturoi o data pe zi, pentru prevenirea racelii si gripei, sau de doua ori pe zi ca sa scapi de o raceala sau de gripa.

Sursa:doc.ro