Hipoglicemia este o afectiune care determina un nivel scazut al zaharului din sange.
Cauzele hipoglicemiei variaza, desi, de obicei, tratamentul pentru hipoglicemie este asociat cu tratamentul diabetului.
Cu toate acestea, exista o varietate de conditii rare care pot provoca, de asemenea, scaderea nivelului de zahar din sange. De exemplu, anumite afectiuni hepatice si medicamente pot fi cauze de hipoglicemie.
Hipoglicemia produce numeroase simptome, incluzand anxietate, palpitatii ale inimii, foame si iritabilitate.
Tipetele in timpul somnului si o senzatie de furnicaturi in gura sunt, de asemenea, simptomele hipoglicemiei. Deoarece simptomele hipoglicemiei se inrautatesc, s-ar putea sa vezi convulsii sau pierderea cunostintei.
Metodele traditionale de tratare a hipoglicemiei includ cresterea imediata a zaharului din sange, precum si tratamentul conditiilor de baza. In plus, o dieta pentru hipoglicemie poate ajuta la gestionarea simptomelor.
O dieta hipoglucidica consta in alimente precum fructele si legumele intregi si grasimile sanatoase. Pentru o lista mai detaliata a simptomelor de hipoglicemie si a metodelor de tratare a hipoglicemiei, inclusiv a unei diete hipoglucidice, citeste mai jos.
Cauzele episoadelor hipoglicemice variaza. De exemplu, daca esti diabetic si iei prea multa insulina in comparatie cu cantitatea de glucoza din sange, aceasta poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange.
Episoadele hipoglicemice la persoanele fara diabet zaharat, cu toate acestea, sunt mult mai putin frecvente. Astfel de cauze pot include urmatoarele:
Medicamente
O posibila cauza a unui episod hipoglicemic este administrarea accidentala a oricarui alt medicament pe cale orala. Si alte medicamente pot provoca, de asemenea, o scadere a zaharului din sange, in special la copii sau la persoanele cu insuficienta renala. Un exemplu este chinina sau Qualacina, care este un medicament folosit pentru tratarea malariei.
Consumul excesiv de alcool
Consumul prea mare de alcool poate bloca ficatul de la descarcarea glucozei stocate in sange. Aceasta determina o scadere a zaharului din sange.
Unele boli critice
Bolile hepatice severe, de exemplu, hepatita, pot provoca scaderea zaharului din sange. Deoarece tulburarile de rinichi iti pot opri organismul sa evite corect medicamentele, este posibila acumularea acestor substante. Si, la randul sau, va afecta nivelul de glucoza.
In plus, infometarea de lunga durata poate duce la epuizarea substantelor de care corpul tau are nevoie in gluconeogeneza, ducand la scaderea periculoasa a nivelului zaharului din sange.
Supraproductia insulinei
Episoadele hipoglucidice ar putea fi, de asemenea, rezultatul unei tumori rare a pancreasului (insulinom), care poate determina supraproductia de insulina. Mai mult, alte tumori pot duce la producerea excesiva de substante asemanatoare insulinei.
In cele din urma, extinderea celulelor beta ale pancreasului care produce insulina poate duce la eliberarea excesiva de insulina. Prin urmare, si acest lucru cauzeaza scaderea zaharului din sange.
Deficiente de hormon
Exista unele afectiuni ale glandelor suprarenale si ale glandei pituitare, care pot duce la o deficienta a hormonilor cheie care regleaza productia de glucoza. Copiii diagnosticati cu aceste tulburari sunt mai susceptibili de a avea episoade hipoglucidice decat sunt omologii lor adulti.
Simptomele hipoglicemiei includ urmatoarele:
– Palpitatii ale inimii
– Oboseala
– Piele palida
– Frisoane
– Anxietate
– Transpiratie excesiva
– Foame
– Iritabilitate
– Senzatie de furnicaturi in jurul gurii
– Tipat in timpul somnului
Pe masura ce hipoglicemia se inrautateste, semnele si simptomele pot include:
– Confuzie, comportament anormal sau ambele, cum ar fi incapacitatea de a indeplini sarcini de rutina
– Tulburari vizuale, cum ar fi vederea incetosata
– Convulsii
– Pierderea cunostintei
Iata trei tratamente naturale pentru hipoglicemie:
1. Urmeaza o dieta hipoglucidica
Dezvoltarea si urmarirea unui plan de mese echilibrate te poate ajuta sa normalizezi nivelurile de zahar din sange. Alimentele care pot ajuta la gestionarea simptomelor de hipoglicemie includ:
Alimente bogate in fibre
Acestea includ anghinare, legume cu frunze verzi, seminte de chia, seminte de in, fasole, mere, seminte de dovleac, migdale, avocado si cartofi dulci.
Carbohidrati sanatosi
In timp ce carbohidratii sunt principala sursa de glucoza alimentara, nu toti carbohidratii sunt buni pentru tine. Optiunile bune includ orez brun sau salbatic, cartofi dulci, boabe incoltite, leguminoase si fasole.
Legume si bucati intregi de fructe
Fructele si sucurile de fructe proaspete pot fi deosebit de benefice pentru a compensa un episod hipoglicemic.
Grasimi sanatoase
Uleiul de nuca de cocos virgin, uleiul de masline extravirgin, nucile si semintele (de exemplu, migdalele, chia, canepa si inul) si avocado sunt surse bune.
Alimentele care trebuie evitate includ:
– Prea multa cofeina sau alcool
– Calorii goale, inclusiv produse ambalate care sunt foarte prelucrate
– O multime de zahar adaugat
– Bauturi indulcite
– Cereale rafinate
– Alimente tip fast food si prajite
2. Beti in fiecare zi suc proaspat de rosii. Urmati acest remediu timp de 2 saptamani.
3. Armurariul are capacitatea de a proteja ficatul si de a imbunatati functiile hepatice. Acest lucru previne aparitia hipoglicemiei in asociere cu afectiunile hepatice.
Articole din aceasi categorie
Gripa face deja ravagii în România. Cum să o eviţi şi care e diferenţa faţă de răceală
Cinci obiceiuri proaste care îți distrug rinichii
ASLO marit: cauze si tratament