AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Medicamentul toamnei! Beneficii nestiute ale dovleacului. E un adevarat elixir

Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Pe langa aroma placuta a deserturilor cu dovleac (Cucurbita maxima), acesta poate fi gatit si in alte moduri ingenioase si, mai important decat atat, este extrem de sanatos pentru noi, indiferent de varsta.

Publicitate

Dovleacul contine, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.

Nu doar continutul de pulpa se consuma in cazul dovleacului, ci si semintele, pe care le poti gasi si separat, in comert. E bine sa cumperi variante fara sare sau arome, de preferat crude sau coapte (nu prajite in ulei) si nesarate. Semintele de dovleac sunt la fel de sanatoase precum pulpa de dovleac si sunt un remediu popular cunoscut pentru parazitii intestinali.

Iata care sunt cateva dintre beneficiile dovleacului:

1. Te ajuta sa slabesti

Dovleacul este bogat in fibre care incetinesc digestia si ajuta la mentinerea starii de satietate mai mult timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii. Ajuta de asemenea la o buna hidratare a organismului.

2. Iti imbunatateste vederea

Dovleacul este bogat in beta-caroten care ii confera culoarea portocalie, compusul pe care organismul il transforma in vitamina A. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor si ajuta retina sa filtreze razele UV.

Doar 100 de grame de dovleac contine peste 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential pentru sanatatea ochilor. Dovleacul contine de asemenea luteina si zeaxantina, doi antioxidanti naturali considerati utili in prevenirea cataractei si chiar in incetinirea degenerarii maculare.

3. Iti intareste sistemul imunitar

Cauti un mod de a-ti intari sistemul imunitar? Incearca dovleacul! Cantitatea mare de vitamina A din dovleac ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, virusilor si bolilor infectioase. Uleiul de dovleac, de exemplu, ajuta la combaterea diferitelor infectii bacteriene si fungice. In plus, dovleacul este o sursa importanta de vitamina C care te poate ajuta sa invingi raceala sau gripa mult mai repede.

4. Pielea ta va arata mai tanara

Consumul de dovleac te va ajuta sa arati mai tanara (beta-carotenul din dovleac previne aparitia ridurilor cauzate de razele ultraviolete). De asemenea, foloseste dovleacul pentru a obtine o excelenta masca naturala care exfoliaza si calmeaza tenul. Ai nevoie de 1/4 ceasca piure de dovleac, un ou, o lingura de miere si o lingura de lapte. Se aplica amestecul rezultat pe fata si decolteu, se lasa sa actioneze aproximativ 20 de minute, apoi se clateste cu apa calda.

5. Diminueaza riscul de cancer

Beta-caroten este un nutrient excelent pentru mentinerea sanatatii pielii si ochilor, dar si pentru prevenirea cancerului. Studiile arata ca persoanele care au o dieta bogata in beta-caroten prezinta un risc mai scazut de a face anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostata sau cancerul pulmonar. Vitaminele A si C actioneaza si ele ca un scut celular impotriva radicalilor liberi cauzatori de cancer.

6. Poate ajuta la tratarea diabetul

Studiile au aratat ca dovleacul ajuta la reducerea nivelul de glucoza din sange, imbunatateste toleranta la glucoza si creste cantitatea de insulina pe care o produce organismul. In prezent se fac mai multe teste pentru a se stabili clar ce beneficii are dovleacul pentru diabetici. Este cert insa faptul ca daca suferiti de diabet zaharat si veti consuma dovleac, cu siguranta nu va va face rau.

Cum poti consuma dovleacul – tipuri de produse obtinute din dovleac

Dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor retete de mancaruri si care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca bautura proaspata. In afara de pulpa, poti fi consumate si semintele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obtine ulei.

Uleiul de dovleac

Uleiul de dovleac este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac, fiind bogat in vitamine, agenti antiinflamatori, acid linoleic si oleic. Consumul de ulei de dovleac are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului ridicat de zinc, antioxidanti si magneziu. Printre aceste beneficii se numara mentinerea sanatatii inimii si a tractului urinar, dar si reducerea inflamatiilor.

Uleiul de dovleac poate fi consumat in salate, ca dressing, in supe crema, ca ingredient pentru sosuri sau pentru prepararea legumelor la cuptor.

Semintele de dovleac

Semintele de dovleac contin o cantitate ridicata de magneziu. Mai exact, in 100 de grame de seminte de dovleac se regasesc 262 mg de magneziu, un mineral esential pentru sanatatea organismului.

Acestea pot fi consumate atat prajite, insa semintele de dovleac crude sunt mai sanatoase si au un aport ridicat de vitaminte si minerale. Le poti adauga atat in salate, cat si in alte mancaruri.

Sucul de dovleac

Sucul de dovleac este obtinut din pulpa de dovleac, avand un continut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. Sucul poate fi obtinut cu usurinta in casa si poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit chiar si pentru prepararea prajiturilor. Sucul de dovleac este folosit si ca ingredient activ in produsele farmaceutice.

Pentru prepararea sucului ai nevoie de un dovleac placintar, pe care sa il cureti apoi de coaja si sa il tai in bucatele. Pune bucatile de dovleac intr-un storcator de fructe si adauga cateva lingurite de miere ca sa il indulcesti. Dupa gust, poti sa adaugi nucsoara, scortisoara sau ghimbir.