AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Analizele de sange: ce depisteaza, dar si cum le poti interpreta

Analizele de sange trebuie facute cel putin o data pe an. Scopul acestora este de a indica starea generala de sanatate, dar si de a depista anumite probleme specifice.

Publicitate

Totodata, analizele de sange pot fi recomandate de catre medic si pentru a monitoriza modul in care un tratament functioneaza.

Recoltarea probei de sange se poate realiza in orice moment al zilei. Este adevarat insa ca anumite analize sunt mai relevante daca sangele este recoltat dimineata, pe stomacul gol. Medicul specialist va oferi indicatiile necesare cu privire la conditiile de recoltare.

Pentru ca anumite analize, precum colesterolul, glicemia sau trigliceridele, sa nu fie compromise, ideal ar fi sa se evite consumul de grasimi si zahar inainte de recoltarea probei de sange.

Hemograma completa

Hemograma este analiza recomandata pentru depistarea multor afectiuni, incepand de la anemie si pana la leucemie.

Hemograma completa furnizeaza informatii cu privire la componenta sangelui si cuprinde analiza celulelor albe, analiza celulelor rosii, analiza hematrocritelor, analiza hemoglobinei, analiza trombocitelor precum si analiza de volum mediu plachetar.

Hemocultura

Hemocultura este un test important pentru laboratorul de microbiologie, aceasta avand rolul de a detecta microorganismele prezente. Bacteriile si fungii din sange sunt pusi in evidenta de hemocultura. Aceasta analiza este recomandata atunci cand medicul suspecteaza prezenta unei infectii in organism.

Pentru hemocultura, sangele este recoltat in conditii stricte, apoi este transferat in recipiente ce contin medii sterile de cultura. Hemoculturile sunt apoi urmarite zilnic pentru identificarea agentilor patogeni. Rezultatele pentru o asemenea analiza sunt gata in 10 zile.

Valori de referinta pentru interpretarea analizelor de sange

Hematii (Eritrocite): 4,2 – 5,5 milioane de hematii/ mm cub de sange (la barbati valorile pot fi mai mari)

Valorile scazute pot indica: hemoragie, anemie, hemoliza, leucemie, mielom multiplu

Valorile crescute pot indica: boala cardiaca congenitala, BPOC, fibroza pulmonara, stres, altitudine crescuta

Hemoglobina: 12 – 16 g/ 100 mL (la barbati valorile pot fi mai mari)
Valorile scazute pot indica: anemie, hemoragie, boli renale, malnutritie, hemoglobinopatie
Valorile crescute pot indica: deshidratare, altitudine inalta, boli cardiace congenitale, BPOC, arsuri

Leucocite: 4.000 – 11.000/ mm cub

Valorile scazute pot indica: gripa, rubeola, rujeola, febra tifoida, hepatita, septicemia

Valorile crescute pot indica: sarcina, stres, menstruatie, efort fizic, infectii, tumori, coma diabetica sau anumite tratamente medicamentoase (pe baza de adrenalina, acid acetilsalicilic si nu numai)

Trigliceride: sub 1,5 g/l

Valorile scazute pot indica: malnutritie, hipertiroidism

Valorile crescute pot indica: diabet, hipotiroidism, pancreatita, alcoolism, boli hepatice, sarcina, alimentatie bogata in carbohidrati, tratamentul cu anumite medicamente (steroizi, contraceptivele orale, acidul acetilsalicilic si nu numai)

VSH: 0 – 30 mm/h (valorile de referinta difera in functie de sex si categoria de varsta, medicul poate spune daca valorile sunt sau nu normale pentru categoria din care faci parte)

Valorile scazute pot indica: politicemie, sferocitoza, microcitoza, insuficienta cardiaca congestiva, ciroza, hipervascozitate a sangelui

Valorile crescute pot indica: anemie, sarcina, menstruatie, infectii acute, infectii cronice, infectii virale, infectii parazitare, boli inflamatorii, insuficienta renala, intoxicatie cu metale grele, boli autoimune

HDL-C (colesterolul “bun”): 35 – 100 mg/dL

Valorile scazute pot indica: fumat, sedentarism, obezitate, diabet, insuficienta renala

Valorile crescute pot indica: efort fizic, consum de alcool, tratament cu insulina

LDL (colesterolul “rau”): pana in 130 mg/dL

Valorile ce se afla intre 130 – 160 mg/dL: risc moderat de atac de cord

Valorile de peste 160 mg/dL: risc crescut de atac de cord

Sursa: doc.ro