Bronșita, numită în popor și „răceală la plămâni” este o inflamație pulmonară, care se manifestă în special prin exces de mucus și tuse. Bronșita poate fi însă tratată cu succes în 3-4 săptămâni.
Ce este bronșita
Bronșita este o inflamație care se localizează în pasajele bronșice, aproape de plămâni. Bacteriile și agenții patogeni care reușesc să treacă de filtrele din nasul nostru, pot ajunge să afecteze această zonă.
Cilii, celulele aflate în pasajele bronșice, carea u de asemenea rol cde curățare, pot produce mucus în exces din cazua infecției. Corpul se apără încercând să combată „intrușii” prin tuse, care ajută la eliminarea mucusului.
Bronșita este de două feluri:
cea acută, cel mai des întâlnită, durează între 2 și 6 săptămâni
cea cronică, are un caracter recurent și revine de mai multe ori pe parcursul a 2-3 ani
Cauzele bronșitei
Cea mai frecventă cauză a bronșitei este infecția cu un virus, similar răcelii și gripei, care poate fi contactat din aer sau de la alte persoane bolnave. Un alt tip de bronșită infecțioasă, mai rar întâlnită, este cea cauzată de o bacterie.
Bronșita poate fi declanșată și de factori iritativi, cum sunt vaporii toxici, praful sau tutunul. În multe cazuri, fumatul duce la o bronșită cronică, acea tuse permanentă a fumătorului.
Cazurile de bronșită acută nevindecate complet sau cu tratament necorespunzător se pot repeta, devenind în timp bronșită cronică. Astmul și alergiile sunt de asemenea factori de risc.
Simptome
Bronșita acută se manifestă, în primul rând, prin tuse. Odată cu tusea apar și alte simptome, printre care:
mucus galben-verzui, eliminat odată cu tusea
respirație șuierătoare
dificultăți de respirație
durere la nivelul plămânilor, în special în timpul acceselor de tuse
febră
uneori dureri de cap
lipsă de energie și stare generală proastă
Diagnostic și tratament
Diagnosticul în acest caz este dat de un medic pneumolog, care vă va supune unor teste pentru a putea deosebi simptomele de unele ale unor boli similare. Pleumologul va asculta inima și plămânii pentru a depista modificări, vă va lua tensiunea și pulsul pentru a observa dacă organismul este privat de oxigen.
În aceste cazuri se recomandă și un test de spirometrie, pentru a observa funcțiile plămânilor și volumul pulmonar și modul în care circulă aerul. Dacă sunt necesare, se pot recomanda și teste suplimentare, cum este radiografia pulmonară.
Tratamentul constă, în funcție de rezultatele investigațiilor, în antitusive, antiinflamatoare, repaos la pat, foarte multe lichide, respirarea unui aer cât mai curat și bogat în oxigen și evitarea efortului fizic. Uneori se pot recomanda și antibiotice, care nu au neapărat rolul de a vindeca bronșita, ci de a evita eventuale complicații, cum este pneumonia.
Complicații
Principalele complicații care pornesc de la bronșită sunt pneumonia și bolile pulmonare obstructive cronice, care împiedică plămânii să își îndeplinească funcțiile. Deși grave și uneori mortale, aceste complicații pot fi ușor evitate dacă vă prezentați la medicul specialist imediat cum observați că o simplă răceală caracterizată prin tuse nu trece în câteva zile.
Sursa: doc.ro
Articole din aceasi categorie
Gripa face deja ravagii în România. Cum să o eviţi şi care e diferenţa faţă de răceală
Cinci obiceiuri proaste care îți distrug rinichii
ASLO marit: cauze si tratament