AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Ce boli ascund amețelile

Amețeala este resimțită ca o senzație de moliciune a întregului corp, însoțită de dezechilibru. Aceasta afectează organele senzoriale, în special ochii și urechile, astfel încât uneori poate provoca leșin. Pentru că amețeala nu este o afecțiune în sine, e important să se descopere cauzele care stau în spatele acestui simptom.

Publicitate

Cauze frecvente care provoacă amețeală

Amețeala este un simptom frecvent, însă cauza acesteia nu este, de obicei, gravă. Totuși, vizita la medic este obligatorie dacă episoadele de amețeală sunt frecvente.

Cele mai des întâlnite cauze ale amețelii sunt migrenele puternice, problemele la nivelul urechii interne, administrarea anumitor medicamente și consumul de alcool. Alte cauze ale amețelii pot ascunde afecțiuni care au nevoie de consult medical, analize suplimentare și tratament corespunzător. Iată ce boli poate ascunde amețeala!

Hipotensiune arterială

Scăderea bruscă a tensiunii arteriale poate cauza amețeala. Hipotensiunea arterială afectează fluxul de sânge către organele vitale și apare din cauza pierderii unei cantități semnificative de sânge sau a unei intoxicații ori alergii severe.

Anxietate

Atacurile de panică, fobiile, tensiunea și anxietatea socială sunt forme ale anxietății. Dacă te confrunți cu un mediu de lucru stresant, faci față tot mai greu situațiilor întâmpinate și te simți permanent agitată și în alertă, e posibil să suferi de anxietate, caz în care amețeala este un simptom firesc.

Consultă medicul și nu lăsa situația să degenereze. Netratată, anxietatea poate conduce la boli endocrine, afecțiuni ale inimii și depresie.

Anemie prin deficit de fier

După cum sugerează și numele, anemia prin deficit de fier este cauzată de o cantitate insuficientă de fier în organism. În lipsa acestuia, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină care să transporte oxigen la organele vitale, motiv pentru care oboseala cronică și senzația de amețeală sunt simptome frecvente.

Consultul medical este necesar mai ales dacă, pe lângă amețeală, apar simptome precum slăbiciune, lipsa apetitului și durerile toracice.

Infecții

Infecțiile virale, cum ar fi cele care cauzează răceală, gripă sau diaree, pot provoca temporar și amețeală, atunci când infecția se extinde la nivelul urechii. De obicei, o astfel de infecție dispare de la sine în cel mult șase săptămâni, dar dacă simptomele se înrăutățsc este necesar consultul medical.

Spondiloză cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune care implică modificări ale discurilor și articulațiilor gâtului, iar cauza cea mai frecventă este legată de înaintarea în vârstă. În această situație, când oasele și articulațiile gâtului devin mult mai rigide, amețeala este un simptom frecvent.

Atac vascular cerebral

Amețeala, vertijul și dezechilibrul sunt simptome des întâlnite în cazul persoanelor care au un atac cerebral. Ischemiile repetate, resimțite doar ca ușoare amețeli și dezechilibru, pot conduce la atac vascular cerebral.

În special după vârsta de 50 de ani, amețelile puternice, dezechilibrul și senzația de leșin ar trebui să te trimită la un consult medical. Doar așa te vei asigura că disconfortul nu ascunde o afecțiune gravă.

Scleroză multiplă

Amețeala este cel mai comun simptom al sclerozei multiple. Pe lângă oboseală și senzația de slăbiciune, persoanele care suferă de scleroză multiplă se confruntă constant cu vertijul și senzația de leșin. Pentru că simptomele nu sunt aceleași în cazul tuturor, iar multe dintre acestea nu apar decât foarte târziu, orice semn ar trebui să te trimită la medic.

Epilepsie

Amețeala este unul dintre primele simptome ale epilepsiei. Deși epilepsia este adesea însoțită de halucinații, episoade de leșin și pierdere a cunoștinței, în foarte multe cazuri semnele nu apar decât în stadii avansate ale bolii. Astfel, dacă amețeala devine o situație recurentă, vizita la medic este o urgență!

Labirintită

Dacă te confrunți cu amețeală însoțită de dificultăți de auz și senzația de vomă, e posibil să suferi de labirintită, o inflamație a caităților urechii interne. Netratată, labirintita poate conduce la pierderea definitivă a auzului, motiv pentru care consultul medical nu suportă amânare!

Tumori cerebrale

Amețeala poate fi și un simptom al unei tumori cerebrale. În astfel de situații, amețelile au un debut foarte lent și sunt însoțite de oboseală, lipsa concentrării și dureri frecvente de cap. Majoritatea persoanelor care întâmpină astfel de simptome dau vina pe oboseală și pe orele suplimentare de lucru, însă doar în urma unui consult de specialitate se poate stabili un diagnostic sigur!

Cum poți preveni amețelile

Amețeala dispare, de obicei, de la sine. În cazul în care problema devine recurentă sau se agravează, ține cont și de următoarele sfaturi:

– evită mișcările bruște;

– când te simți amețită, oprește-te și odihnește-te câteva minute;

– evită să conduci mașina în astfel de situații;

– limitează consumul de cofeină și alcool;

– bea multă apă și adoptă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete;

– redu programul de lucru și odihnește-te mai mult;

– evită stresul;

– petrece mai mult timp în natură.

Ține cont că pierderea echilibrului cauzată de amețeală poate duce la căderi și lovituri puternice. Discută cu un medic despre problema ta și asigură-te că amețelile nu sunt cauzate de afecțiuni grave!