AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Ce vitamine să iei dacă te simți mereu obosit

Oboseala este o problemă comună, întâlnită mai ales la persoanele de vârstă mijlocie, care se suprasolicită, au probleme cu somnul sau au un stil de viață dezordonat.

Publicitate

Din fericire, există o mulțime de modalități la îndemână prin care îi poți reda organismului energia de care are nevoie. Poți recurge la sport, poți dormi mai mult, îți poți schimba alimentația sau te poți ajuta de o serie de vitamine care luptă cu oboseala.

Vitamine care te ajută să scapi de oboseală

Vitamina B12 pentru stimularea sistemului nervos

Vitamina B12 este în topul celor mai eficiente metode de tratare a oboselii. Cu un efect rapid și acțiune predominant concentrată asupra funcțiilor creierului și sistemului nervos, vitamina B12 anihilează starea de nervozitate și lipsa de concentrare.

Vitamina C, un puternic antioxidant

Vitamina C este un alt supliment care te ajută atunci când te simți obosit. Antioxidant puternic, vitamina C ajută organismul să facă față stresului, fiind implicată în producția de hormoni antistres, responsabili cu combaterea stărilor de epuizare. Alte beneficii oferite de vitamina C sunt reducerea durerii musculare după efortul intens și refacerea mai rapidă a rănilor.

Magneziul, un pion principal în lupta contra oboselii

Magneziul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, care susține tensiunea arterială normală și sănătatea sistemului cardiovascular. Excesul de cortizol, apărut ca urmare a vieții suprasolicitate, supuse epuizării, poate declanșa deficitul de magneziu în țesuturi și poate predispune la oboseală cronică.

Vitamina B9

Vitamina B9, cunsocuta și sub denumirea de acid folic, este un compus sintetic cu rol important în menținerea sănătății. Organismul uman are nevoie de acid folic pentru a susține activitatea cerebrală și a lupta contra stării de oboseală, iar deficitul de acid folic poate fi însoțit de stări de irascibilitate, slăbiciune, depresie, confuzie, lipsă de concentrare și epuizare.

Vitamina B6

Vitamina B6 accelerează metabolismul și susține sănătatea sistemului nervos și circulator. Având capacitatea de a anihila hormonii de stres, vitamina B6 îmbunătățește, implicit, starea de spirit, crește nivelul de energie și reduce senzația de oboseală cauzată de un stil de viață suprasolicitat.

Vitamina D

Vitamina D ajută la metabolizarea și absorbția calciului, susține sănătatea oaselor și crește nivelul de energie. O persoană care suferă de deficit de vitamina D, pe lângă faptul că luptă cu dureri musculare și fracturi osoase frecvente, se confruntă cu stări de insomnie, epuizare, modificări ale dispoziției și stări de oboseală cronică.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic, esențial organismului, care acționează ca un agent de curățare a radicalilor liberi și susține sistemul imunitar puternic.

Mai mult decât atât, aceasta are capacitatea de a dilata vasele de sânge și de a îmbunătăți circulația sangvină, ceea ce determină o creștere a nivelului de energie și o scădere a numărului hormonilor de stres, responsabili pentru stările de oboseală și lipsa de concentrare.

Cofeina te scapă de oboseala cronică

Deși blamată de multe persoane, cofeina este un puternic stimulator cerebral. Consumată în cantități echilibrate, aceasta ajută organismul să își recapete energia și sprijină buna funcționare a sistemului nervos.

Oboseala este un simptom comun al multor boli, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, artrită, anemia, bolile tiroidiene și apneea. Dacă schimbarea stilului de viață și vitaminele pentru oboseală nu dau rezultate, cel mai indicat ar fi să discuți cu medicul.

E posibil să ai nevoie de o serie de analize amănunțite, iar cauza oboselii să fie mult mai serioasă! Medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, antihistaminicele și diureticele pot cauza, de asemenea, senzația de oboseală permanentă.

Asigură-te că păstrezi în echilibru nivelurile de vitamine și minerale din organism, astfel încât să te poți bucura de mai multă energie, putere de concentrare și un sistem imunitar mai solid.

O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, și câteva vitamine pentru oboseală, care sprijină absorbția substanțelor nutritive esențiale bunei funcționări a organismului, te-ar putea ajuta să scapi de stres, stări de proastă dispoziție și, în final, de instalarea oboselii cronice.