Numeroase studii demonstrează că diferitele tipuri de carne de pui pe care le cumpărăm din magazine sunt principalele cauze ale dezechilibrelor hormonale la copii, dar și la adulți.
Având în vedere aceste concluzii îngrijorătoare, din ce în ce mai mulți părinți sunt mult mai atenți la etichete și încearcă să evite cât mai mult posibil carnea de pui cu hormoni.
Totuși, se pare că etichetele nu pot să îți spună dacă puiul pe care îl vei cumpăra este plin de hormoni sau nu. Mai jos vei afla cum poți recunoaște o astfel de carne contaminată după aspect, dar și ce înseamă diversele etichete pe care le găsești pe carnea de pui.
Iată cum recunoști carnea de pui cu hormoni!
Pentru a-ți da seama dacă puiul pe care urmează să îl cumperi este plin de hormoni sau antibiotice, trebuie să fii atentă la miros.
Pentru a o putea mirosi, este indicat să cumperi carne de pui care nu este deja ambalată. Un pui care nu a fost crescut cu hormoni și antibiotice nu ar trebui să aibă niciun fel de miros sau să semene la miros cu puiul crescut la țară. Lipsa mirosului de chimicale indică faptul că puiul nu a fost crescut cu hormoni sau antibiotice.
Apoi, analizează cu atenție textura. Carnea nu trebuie să fie alunecoasă sau vâscoasă, conform gramenfarm.com. Dacă alunecă, înseamnă că au mai rămas niște reziduuri de la lichidele folosite în procesare pentru a distruge bacteriile și pentru a-i oferi cărnii un termen de valabilitate mai mare sau pentru a-i îmbunătăți aspectul. Nu te lăsa păcălită de aspect!
Nu în ultimul rând, evită să cumperi de la supermarketuri carnea care are un termen de valabilitate mare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și pentru familia ta este să cumperi carne de pui de la persoane care cresc găini în propriile curți.
Cum recunoști carnea de pui cu hormoni după etichete
Deși puține persoane mai citesc etichetele atunci când cumpără carne de pui și se lasă ghidate în principal de firmă și de preț, se pare că este indispensabil să vezi ce scrie pe ambalaj. Așadar, iată ce înseamnă fiecare etichetă, conform consumerist.com:
Organic – pentru a primi acest calificativ, puiul trebuie să urmeze o dietă vegetariană, ceea ce nu include ingrediente modificate genetic sau pesticide sintetice toxice.
De asemenea, antibioticele administrate au fost folosite doar în scop medical (unele persoane sunt de părere că unii fermieri le folosesc și în afara acestei „necestități”).
Puiul poate primi antibiotice chiar din prima zi de viață, chiar dacă este crescut în mod organic. Certificarea organică presupune inspecții anuale și mandate pentru a avea spații în aer liber de creștere a găinilor, dar nu setează standarde ale acestor spații, mărimea ușii care duce spre exterior sau timpul pe care găinile trebuie să îl petreacă afară.
Fără antibiotice – acestor găini nu le sunt deloc administrate antibiotice, nici măcar atunci când sunt în stadiul de ouă. Totuși, nu există niciun fel de verificări care să atesteze să puii nu au primit deloc antibiotice.
Fără hormoni – această etichetă poate fi folosită pe orice tip de carne, deoarece găinile nu mai au voie să fie crescute cu hormoni pe piața actuală. Așadar, dacă vezi eticheta aceasta pe puiul pe care tocmai l-ai cumpărat, nu există nicio garanție că producătorul nu a folosit aceste substanțe.
Crescut la curte – singura diferență dintre găinile crescute convențional și găinile crescute la curte este că acestea din urmă au acces la un spațiu exterior. Trebuie să știi că nu există standarde care să stabilească exact mărimea spațiului exterior sau a ușii care duce afară și nu este nevoie nici de inspecții care să ateste acest lucru.
Nu este modificat genetic – pentru a primi această etichetă, puiul nu trebuie să nu aibă mai mult de 0.9% conținut modificat genetic. De asemenea, este nevoie de o verificare amănunțită pentru a primi această etichetare.
Natural – această etichetă este una dintre cele mai înșelătoare! Majoritatea persoanelor sunt de părere că „natural” înseamnă că puiul nu a primit antibiotice și că nu a fost hrănit cu mâncare modificată genetic.
Dacă și tu ai avut impresia că puiul natural este cel crescut afară, organic, se pare că te-ai înșelat. Puiul este catalogat ca fiind natural doar dacă nu conține ingrediente artificiale. Totuși, nu există niciun proces care să verifice acest lucru.
Cum îți afectează sănătatea carnea de pui cu hormoni și antibiotice
Majoritatea producătorilor își hrănesc puii cu antibiotice pentru a-i face să se îngrașe, nu pentru a-i împiedica să se îmbolnăvească. Totuși, mulți medici și cercetători avertizează că această practică reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) estimează că antibioticele care se găsesc în pui sunt direct legate de bolile intestinale, care au apărut la peste 11.000 de persoane din cauza unei bacterii rezistente la antibiotice, conform webmd.com.
Hormonii din pui, pe de altă parte, duc la apariția pubertății premature la copii, conform sursei citate mai sus.
Totuși, adevăratele efecte ale consumului acestui tip de carne în cantități mari pot fi văzute pe termen lung. Se pare că hormonii din carne pot provoca obezitate, infertilitate, anumite tipuri de cancer și diabet.
Având în vedere efectele menționate mai sus, ține cont de aceste infomații și verifică puiul înainte să îl cumperi! De asemenea, încearcă să cumperi carne de pui de la persoane care stau la țară și cresc animale la curte. Doar așa vei putea să îi oferi familiei tale o mâncare sănătoasă.
Articole din aceasi categorie
Medicamentul toamnei! Beneficii nestiute ale dovleacului. E un adevarat elixir
Primele semne ale cancerului de san pe care femeile le ignora
Un cunoscut medic avertizeaza: Femeile ar trebui sa fie atente la aceste simptome ale cancerului ovarian