Diabetul este una dintre bolile cu cea mai mare crestere a numarului de bolnavi. Daca in 2014 erau 386,66 milioane de pacienti potrivit Federatiei Internationale de Diabet, in 2035 vor fi aproape 600 de milioane conform aceleiasi surse.
Ca la oricare alta boala si in cazul diabetului preventia este extrem de importanta.
In cazul in care situatia scapa de sub control, poti ajunge la niste probleme extrem de complicate care mai apoi vor fi mult mai greu de rezolvat. Diabetul este una dintre bolile pentru care comorbiditatile sunt poate mai grave decat boala in sine.
Vorbim aici despre probleme cardiace, obezitate, hipertensiune arteriala, probleme de vedere. Singura solutie este sa tii sub control glicemia pentru a nu ajunge in astfel de situatii.
Cele mai comune simptome timpurii ale diabetului sunt:
• Senzatie crescuta de sete si urinare frecventa
• Pofta de mancare crescuta (cu cat mancam mai mult cu atat valoarea glicemiei va creste, iar senzatia de foame va spori si ea.)
• Obseala
• Vedere cetoasa (lasat diabetul netratat poate conduce la pierderea definitiva a vederii)
• Pierdere in greutate inexplicabila (pierderea in greutate inexplicabila se refera la pierderea multor kilograme fara ajutorul dietelor sau a sportului.)
• Mancarimi la nivelul pielii
• Vindecare inceata a ranilor
• Amortirea mainilor sau picioarelor
O atentie deosebita trebuie sa o acorzi glicemiei in cazul in care dieta ta este haotica sau contine foarte multe zaharuri. Nu trebuie neaparat sa renunti la ele, dar este bine sa verifici la intervale regulate de timp nivelul de zahar din sange
O modalitate bună pentru a controla nivelul glicemiei şi a preveni oscilaţiilor majore ale acesteia constă în consumul de alimente care scad glicemia. Vă prezentăm mai jos câteva dintre alimentele recomandate în acest sens de specialiști:
Portocalele onţin numeroşi fitonutrienţi, cum sunt flavonoizii, carotenoidele şi pectinele, care fac acest fruct „eligibil” pentru a intra în categoria de alimente care scad glicemia, ajutănd în lupta împotriva diabetului.
O portocală este formată în proporţie de 90% din apă, iar sucul de portocale hidratează şi întăreşte sistemul imunitar datorită aportului de vitamina C.
Prunele. Aceste fructe fac parte dintr-o categorie de alimente care scad glicemia, contribuind la previnirea diabetului zaharat. Aceasta este una din bolilele care pun cele mai mari probleme în zilele noastre.
Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Fibrele solubile din prune încetinesc viteza cu care produsele alimentare părăsesc stomacul şi, ca urmare, întârzie absorbţia de zahăr în fluxul sangvin. De asemenea, oferă o cantitate importantă de vitamina B.
Merele. Coaja de măr conţine quercitină, un antioxidant care reduce riscul de diabet. Apa din mere ajută la antrenarea unei părţi din glucoză pentru a fi eliminată prin urină. În plus, merele au un conţinut ridicat de fibre care asigură un tranzit intestinal mai bun.
Ceapa. Conţine foarte multe vitamine şi minerale care scad glicemia. Acest produs alimentar poate fi folosit în salate, diferite feluri de mâncare gătită la cuptor sau se poate încerca sub formă de ceai. Ceaiul de frunze de ceapă este indicat mai ales pentru persoanele care au accese dese de tuse.
Quinoa. Este foarte bogată în fibre care ajută la menţinerea unei bune funcţionări a sistemului cardiovascular, reducerea riscului unor tipuri de cancer şi pentru sistemul digestiv.
În plus, are şi cantităţi semnificative de magneziu, fier, calciu, potasiu şi cupru. Acest amalgam de nutrienţi oferă „dreptul” seminţelor quinoa de a intra în categoria acelor alimente care scad glicemia.
Asparagusul este o sursă excelentă de glutation, un antioxidant care menţine stabil nivelul de zahăr din sânge.
Legumele, în general, au un conţinut mai scăzut de zahăr, unele chiar sub 5%. Asparagusul conţine multă vitamina C care protejează ţesuturile de ateroscleroză, afecţiune favorizată de diabet. Asparagusul se poate adăuga în salate sau se poate consuma sub formă de ceai.
Fasolea este recomandată nu numai pentru sănătatea inimii, ci şi pentru combaterea diabetului. „Tecile de fasole au efect de scădere a glicemiei. Nu este recomandată în schimb fasolea boabe, pentru că are mulţi hidraţi de carbon“, explică nutriționistul.
Broccoli este o sursă foarte bună de quercitină. În plus, conţine multă vitamina C şi potasiu.
Morcovii conţin carotenoizi, antioxidanţ i care protejează inima şi menţin nivelul insulinei. Morcovii trebuie consumaţi cruzi. „Prin fierbere, fibrele se mărunţesc şi se poate absorbi din ele o cantitate mare de glucoză“, afirmă Ștefan Ionuț.
Acizii graşi omega 3 din peşte protejează inima şi menţin stabil nivelul zahă rului din sânge. „Peştele are rol în corectarea dislipidemiilor (grăsimilor din sânge). Diabetul poate afecta toate liniile metabolice, inclusvi pe cea lipidică“, adaugă nutriţionistul.
Peştele este recomandat şi pentru că nu conţine glucide. Puteţi consuma câteva sute de grame de peşte pe zi, în special oceanic.
Frunzele de dud negru ajută la scăderea glicemiei și inhibă enzimele din metabolismul glucidic. „Se consumă sub formă de pulbere, macerat sau infuzie. Tratamentul se face minimum 3 luni, mergând până la 6 luni sau chiar un an, până când se vor obține rezultate mulțumitoare”, recomandă medicul Daniela Bușneag.
Brusturele este un alt remediu recomandat în diabet. Se recomandă decoctul preparat din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunțită la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 5 minute și se lasă la răcit un sfert de oră. Se consumă 3 căni pe zi, într-o cură de 3 luni.
Ceaiul verde scade glicemia și este un bun înlocuitor al cafelei în cazul celor cu boli cardiovasculare. Se consumă zilnic 1-2 căni cu ceai verde, în prima parte a zilei. Acest ceai are efect energizant, din cauza conținutului de teină.
Afinul are acțiune hipoglicemiantă, grație mirtilinei din compoziția plantei. „Se recomandă ceaiul din frunze și fructe de afin, preparat din o mână de frunze și (sau) fructe uscate la o cană cu apă.
Se beau 2-3 căni pe zi. Ajută la scaderea glicemiei, ameliorează retinopatia și tulburarile de vedere, închide ulcerațiile”, potrivit medicului Daniela Bușneag.
Scorțișoara scade nu numai zahărul din sânge, ci și nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Lasă la infuzat 20 de minute un baton de scorțișoară într-o cană cu apă fierbinte. Consumă zilnic acest remediu.
Articole din aceasi categorie
Gripa face deja ravagii în România. Cum să o eviţi şi care e diferenţa faţă de răceală
Cinci obiceiuri proaste care îți distrug rinichii
ASLO marit: cauze si tratament