AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Cum preparăm corect cătina cu miere de albine? Vezi rețeta ușoară și sănătoasă

Cătina cu miere de albine este un remediu natural universal – această combinație conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice.

Publicitate

Cătina este o plantă lemnoasă mai mică decât aborele, ce poate creşte pãnã la 5-6 metri înãlțime.

Ramurile prezintã numeroşi ţepi lungi și ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintie.

Florile sunt brun-gãlbui, mici, şi de regulă apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folositã în fitoterapie sunt fructele acestui arbust. Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C şi uleiuri vegetale sănătoase, extraordinar de beneficile în unele afecţiuni ale pielii.

Sucul de fructe de cătină presate poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat în sirop, având diverse beneficii petnru sănătate.

Care este compoziția cătinii?

Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C (de 2 ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai multă decât citricele).

De asemenea, fructele de cătină conțin şi alte vitamine, precum vintamina E, vitamina K, vitamina F sau vitamina P, complexul de vitamine B (B2, B6, B9 etc.), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale şi oligoelemente, acizi graşi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obţine uleiul de cătină, oleum hippophaes), uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Ce proprietăți și beneficii are cătina?

Cătina are proprietăți antioxidante, emoliente, citoprotectoare, imunostimultoare, vitaminizante și revigorante, depurative, antiinflamatoare și cicatrizante.

Indicații terapeutice

Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în cazul afecţiunilor hepatice, oculare, în caz de răceli sau viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric și ateroscleroză.

Mod de preparare al catinei cu miere de albine

Intr-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500g boabe de catina, peste care se adauga 500g miere.

3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider.

Se consuma zilnic cate o lingurita din acest preparat.

Proportia ideala este doua parti miere si o parte catina. Daca se pune prea putina miere se va subtia foarte mult, iar catina, fiind destul de zemoasa, va incepe sa fermenteze. Este bine ca boabele de catina sa fie zdrobite si cojile aruncate.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave.

Uleiul de catina este, de asemenea, folosit cu bune rezultate si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, a diareei, urticariei si starilor alergice, a reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei si stresului.