Un somn bun este crucial pentru buna functionare a corpului si pentru o buna calitate a vietii. Insa ce faci atunci cand iti este greu sa adormi?
Nu esti singura persoana care se confrunta cu aceasta problema, intrucat sunt numerosi oameni care au dificultati cand vine vorba de adormit si carora le ese greu sa ramana adormiti pe parcursul noptii.
Iata mai jos o lista de idei care te pot ajuta sa adormi mai repede:
1. Respecta un program de somn
Corpul tau are propriul sistem care il regleaza, numit ritm circadian. Acest ceas intern ii da semnale corpului tau, ii spune cand sa se simta alert in timpul zilei si cand sa fie somnoros noaptea. Trezindu-te si mergand la culcare la aceeasi ora, in fiecare zi, va ajuta acest ceas intern al tau sa isi mentina un program regulat, sa il respecte.
O data ce corpul tau se va adapta la acest program de somn, iti va fi mai usor sa adormi si sa te trezesti aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi, scrie healthline.com. De asemenea, este important sa dormi 7-9 ore in fiecare noapte.
2. Lumina zilei si intunericul din timpul noptii sunt la fel de importante
Expunerea intr-un mod neregulat la lumina poate duce la tulburarea ritmurilor circadiene, fiindu-ti mai greu sa adormi si sa stai treaz(a). In timpul zilei, cand iti expui corpul la lumina puternica, acest lucru ii spune organismului tau sa stea alert. Noaptea, intunericul are si el rostul sau, facandu-te sa simti senzatia de somnolenta. De fapt, cercetarile arata ca intunericul stimuleaza productia de melatonina, un hormon esential pentru somn.
3. Practica yoga, mediteaza sau incearca tehnicile de meditatie mindfulness
Cand oamenii sunt stresati, tind sa simta ca le este mai greu sa adoarma, iar acest lucru inrautateste problemele legate de somn. Yoga, meditatia si tehnicile de meditatie mindfulness sunt unelte care calmeaza mintea si relaxeaza corpul. Mai mult, s-a dovedit ca acestea imbunatatesc calitatea somnului.
4. Nu te uita la ceas
Este normal sa te trezesti in toiul noptii, cu toate acestea, incapacitatea de a adormi la loc poate sa iti strice un somn bun. Persoanele care descopera ca le este greu sa adoarma la loc, in miezul noptii, tind sa se uite la ceas si sunt obsedate de faptul ca nu pot sa adoarma din nou.
Uitatul la ceas este un lucru intalnit la oamenii care sufera de insomnie, iar acest comportament poate provoca anxietate in legatura cu lipsa somnului. Daca e posibil, cel mai bine ar fi sa iei ceasul din camera ta. Daca ai nevoie de o alarma, poti sa intorci ceasul cu spatele si sa eviti sa te uiti la ecranul lui atunci cand incerci sa adormi din nou.
5. Evita sa dormi in timpul zilei
Desi un pui de somn de scurta durata este legat de imbunatatirea starii de alerta si de bunastarea persoanei, exista pareri diferite despre efectele acestuia asupra somnului din timpul noptii. Unele studii au aratat ca episoadele de somn regulate, lungi (de peste 2 ore), peste zi pot duce la o calitate slaba a somnului in timpul noptii si chiar la o privare de somn.
Un alt studiu a aratat ca adultii varstnici care dormeau frecvent in timpul zilei aveau in timpul noptii un somn de o calitate mai slaba, aveau simptome depresive, erau mai limitati din punct de vedere al activitatii fizice si aveau mai multe sanse sa fie supraponderali, comparativ cu cei care trageau mai rar un pui de somn.
6. Foloseste tehnica “4-7-8”
Acesta este un exercitiu simplu, dar puternic. Este o tehnica de respiratie care te ajuta sa te calmezi si sa te relaxezi. De asemenea, e foarte bun daca il faci inainte de culcare. El este alcatuit din “tipare” de respiratie care relaxeaza sistemul nervos si poate fi practicat in orice moment, nu doar inainte de culcare, ci si cand te simti anxios si stresat.
5 ceaiuri perfecte pentru un somn liniştit
De asemenea, un ceai liniştitor poate fi cheia. Încearcă ceaiul de valeriană, tei, muşetel, floarea pasiuni sau mentă. Iată de ce.
Pe lângă efectul antispasmodic, antibacterian şi antiinflamator, ceaiul de muşeţel face minuni dacă ai probleme cu somnul, având un rol de calmare. Pentru infuzie, sunt suficiente două linguriţe de flori de muşetel la o ceaşcă de ceai.
Ceaiul de mentă are o puternică acţiune antistres. Dacă este băut înainte de a merge la culcare, relaxează corpul şi ajută la inducerea stării de somn. Menta diminuează simptomele cauzate de anxietate şi stres şi stimulează sistemul imunitar deoarece este bogată în nutrienţi: fosfor, vitamina B şi calciu. În plus, este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea afecţiunilor digestive.
Ceaiul de floarea pasiunii este recunsocut ca remediu natural împotriva insomniei datorită efectului calmant şi relaxant. Unii specialiştii îl recomandă şi pentru anxietate. Oboseala cronică, lipsa concentrarii, stările de iritare şi depresiile dispar dupa un ceai de floarea pasiunii.
Ceaiul de tei este recomandat persoanelor care au tulburări de somn datorită calităţilor sale relaxante. Este un calmant general pe care poţi să-l foloseşti cu încredere şi atunci când te supără stomacul pe fond de stres.
Dacă simţi că nu poţi adormi sau dacă suferi de palpitaţii, stări de nervozitate sau nelinişte, ceaiul de valeriană constituie un remediu excelent. Nu îţi va da somnolenţă pe timpul zilei, ci doar te va ajuta să te relaxezi.
Surse: doc.ro
www.csid.ro
Articole din aceasi categorie
Aceasta radacina reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce colesterolul si…
Află ce calităţi deosebite are ceaiul din coajă de banană
7 motive pentru care ar trebui sa incepi sa consumi Pomelo. Nr. 3 este foarte important