AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Cura cu grâu încolțit: cum se ține și ce beneficii aduce sănătății

Grâul încolțit este considerat un aliment minune pentru sănătate, având efecte antioxidante și terapeutice surprinzătoare.

Publicitate

Asemenea oului, bobul de grâu dă viață dacă i se oferă condițiile prielnice, prin urmare are la bază principii importante și o multitudine de nutrienți. Grație acestor aspecte, în popor este chiar numit ou vegetal.

Tradiția spune ca în noaptea de Sfântul Andrei să se pună grâu la încolțit pentru a afla cât de roditor este anul ce vine, însă grâul poate fi pus oricând peste an la germinat, deoarece acesta se poate consuma ca aliment de sine stătător.

Semințele încolțite de grâu sunt bogate în minerale și vitamine, având în cantități foarte mari calciu (71mg/100g), magneziu (342mg/100g), fosfor(1050mg/100g) și vitaminele A, B, E, D, K, PP, dar și enzime și hormoni vegetali.

Cum se ține cura cu grâu încolțit?

Cura cu grâu încolțit se ține minim 3 luni, cu toate că rezultatele încep să se vadă după primele 2-3 săptămâni. Persoanele cu probleme grave de sănătate pot continua să țină cura cu germeni de grâu până la 1 an.

Acesta se administrează dimineața, pe stomacul gol, între 1-2 lingurițe pentru copii și 2-3 lingurițe pentru adulți. Pentru a putea fi mai ușor ingerat, poate fi dat prin mașina de tocat, prin blender sau poate fi amestecat cu miere.

Cum se pune grâul la încolțit pentru cură?

Pentru a ține cura cu germeni de grâu, boabele se pun la încolțit în mod diferit față de cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, deoarece nu trebuie să fie așezat pe niciun suport. Astfel se ia aproximativ 1 kilogram de grâu, se cerne de impurități și se spală bine în mai multe ape.

Apoi se pune într-o oală mare și se acoperă cu apă. Apa se va schimba de două ori pe zi, la prânz și seara, fără a se amesteca boabele de grâu.

După aproximativ o săptămână embrionul iese din bob și începe să crească. Când acesta ajunge la 2-3 mm și rădăcina la 5 mm, se ia și se pune în borcane închise ermetic care trebuie ținute la rece, chiar și în frigider. Dintr-un kilogram de grâu se obține 1,5 kg de grâu încolțit, cantitate suficientă pentru o săptămână de cură.

Beneficiile curei cu grâu încolțit

Cura cu grâu încolțit este eficientă pentru imunizarea și revitalizarea organismului, pentru ameliorarea afecțiunilor legate de sânge, pentru detoxifierea ficatului și tratarea afecțiunilor hepatice, pentru combaterea anemiei, a impotenței și sterilității, durerilor de cap, artritei, tromboflebitei, dar și în prevenirea insomniei și tratarea depresiei.

De asemenea, cura cu grâu încolțit are beneficii spectaculoase în tratarea afecțiunilor oculare, respiratorii și gastrointestinale, dar și în tratarea și prevenirea cancerului. Pe de altă parte, cura cu grâu încolțit favorizează digestia și este de un real ajutor în dietele de slăbire.

SURSA: www.unica.ro