AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

5 lucruri despre endometrioza pe care trebuie sa le stie orice femeie

Endometrioza este o afectiune ginecologica ce poate duce la infertilitate. Statisticile arata ca un procent mare de femei nu a auzit niciodata de aceasta boala si, totodata, multe femei nici nu stiu ca o au.

Publicitate

Endometrioza este o afectiune debilitanta (care slabeste organismul) care afecteaza multe femei.

Iata mai jos cateva informatii pe care trebuie sa le stii despre endometrioza, pentru a putea identifica boala si pentru a nu o confunda cu alte afectiuni posibile:

1. Simptomele pot fi crunte

Cele mai intalnite simptome ale endometriozei sunt durerea pelvina, cicluri menstruale anormale si probleme de fertilitate. Cu toate acestea, spun specialistii, daca endometrioza se instaleaza in spatele uterului, in zona cuprinsa intre uter si rect, ea poate fi, totodata, cauza unor acte sexuale dureroase, presiunii rectale si durerii aparute cu motricitatea intestinala (miscarile stomacului si intestinelor), in special inaintea menstruatiei.

De asemenea, femeia poate sa se confrunte cu durere in zonele inconjuratoare, inclusiv in zona coapselor, soldurilor si spatelui, si e posibil sa se simta permanent epuizata, lucru care nu e deloc surprinzator.

2. Diagnosticul bolii este dificil de stabilit

Problema este ca multe dintre simptomele endometriozei pot fi foarte asemanatoare cu alte afectiuni, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau un chist ovarian. Desi o ecografie poate fi recomandata, endometrioza poate fi diagnosticata cu incredere printr-o laparoscopie, care este o interventie chirurgicala pentru care vei avea nevoie de anestezie generala (desi, de obicei, poti merge acasa in aceeasi zi).

O unealta utila este sa tii un fel de jurnal legat de durere si de simptomele pe care le ai, care te ajuta sa pui intrebarile relevante medicului tau si care il va ajuta si pe el, in functie de intensitatea si de tiparul durerilor, sa deduca daca este vorba sau nu de endometrioza in cazul tau.

3. Cauza endometriozei este inca necunoscuta

Acest lucru poate fi intr-adevar frustrant, deoarece nimeni nu iti poate oferi toate raspunsurile la intrebari. Potrivit specialistilor, cea mai acceptata teorie este ca mucoasa uterina nu paraseste corpul in mod corespunzator in timpul menstruatiei si se incorporeaza/se lipeste singura de organele din pelvis, provocand dureri severe.

Acest lucru este cunoscut sub numele de menstruatie retrograda, dar asta nu explica de ce boala poate sa apara la femeile care au avut o histerectomie (indepartarea uterului pe cale chirurgicala), iar cercetarile recente sugereaza ca ar putea fi, de fapt, o boala autoimuna. Fiicele sau surorile femeilor care sufera de endometrioza au, de asemenea, sanse mai mari sa se confrunte si ele cu boala, asa ca exista si o posibila cauza ereditara.

4. Nu exista un “leac” pentru endometrioza

Simptomele pot fi tinute sub control cu ajutorul calmantelor (analgezicelor) si cu ajutorul medicamentelor hormonale, dar endometrioza poate sa apara ca din senin si poate sa afecteze multe aspecte, incepand de la relatiile sexuale si pana la cariera pacientei.

Nu e chiar un scenariu ideal sa iti iei liber de la serviciu pentru ca ai dureri, insa in cazul afectiunilor cronice precum endometrioza, zilele libere pot fi necesare, asa ca nu trebuie sa iti fie jena sa discuti cu superiorul tau si sa ii explici situatia ta. Nu este o boala vizibila, asa ca cei de la serviciu nu vor realiza cat de mult suferi, asa ca e bine sa le spui daca ai dureri mari si vrei, de exemplu, sa lucrezi de acasa sau sa iti modifici intervalul orar in care lucrezi.

5. Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala in care celulele, precum cele care se gasesc in mucoasa uterina (numita endometru), ajung sa se regaseasca si in alte locuri din corp. In fiecare luna, ele reactioneaza exact asa cum face si mucoasa uterina (se acumuleaza, se descompun si apoi sangereaza), numai ca din cauza localizarii lor, sangele nu poate sa paraseasca corpul sub forma de sange menstrual (cum se intampla la menstruatie), lucru care provoaca apoi durere si inflamatie in organismul femeii

Sursa: doc.ro