AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

De câte ori trebuie să mâncăm pe zi? Dr Mihaela Bilic răspunde:

Medicul specialist în nutriție Mihaela Bilic ne sfătuiește să mâncăm doar atunci când ne este foame. Nu când “trebuie”, nu în asocierile potrivite, nu când e ora exactă.

Publicitate

Întrebarea “de câte ori trebuie să mâncăm pe zi” are un răspuns simplu. De câte ori ne este foame!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoare a numeroase cărți de nutriție, printre care ghidul pentru slăbit “Sănătatea are gust”, spune că “a descoperi foamea este o chestiune pe care aproape nimeni nu ne mai învață să o facem și nici noi nu mai folosim acest semnal. Noi mâncăm preventiv. Mănânc acum ca să nu-mi fie foame mai târziu.”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează multe dintre miturile legate de foame, pofte și mâncare.

“De ce să nu-ți fie foame?”, se întreabă retoric nutriționista. “Am schimbat cu totul semnificația acestui cuvânt. Auzi oameni panicați, spunând : «Vai de mine, mi-e foame!», de parcă le-ar fi pusă viața în pericol. Când ar trebui să fie exact invers. Ar trebui să analizezi de ce mănânci. Dacă nu ți-e foame, de ce mănânci?!”

Exercițiul foamei – un experiment inventat de francezi

Mihaela Bilic spune că “la primul semnal de foame, ar trebui să mai așteptăm, pentru că organismul nostru a fost «construit» în preistorie, când nu aveam mâncare tot timpul la dispoziție.

Primul semnal de foame este pentru a ne aduce aminte că n-ar fi rău ca în intervalul care urmează – o oră-două – să găsim ceva de mâncare.

Suntem într-o societate în care la fiecare colț de stradă găsești ceva de mâncare. Nimeni nu vine să le spună oamenilor că ar trebui să mănânce numai de foame. Și, dacă asta înseamnă să mănânce o dată pe zi, asta e, să mănânce o singură dată.

Francezii fac un protocol, numit «exercițiul foamei»: 90% dintre oameni nu mai știu să-și asculte și să-și recunoască senzația de foame. Pleci la tine cu un sandviș în geantă, ca sa nu intri în panică din cauza faptului că s-ar putea să-ți fie foame și să n-ai ce mânca și aștepți să-ți fie foame pentru a-l mânca.

După o lună, cei care recomandau acest exercițiu, au adăugat o frază: «Dacă, până seara, nu vă e foame, totuși mâncați ceva». Pentru că au fost oameni care au urmat acest experiment și s-au trezit că, timp de o zi sau chiar două, nu au simțit senzația de foame”, detaliază nutriționista.

Informațiile despre mâncat ne debusolează

“Efectiv, noi am uitat cum este să ne mai fie foame și o considerăm ca pe o senzație negativă, de panică”, spune Mihaela Bilic. “De fapt este precum semnalul din bordul mașinii – ai nevoie să realimentezi, gândește-te că în curând trebuie să pui niște combustibil.

Deci noi trebuie să așteptăm să ne fie foame, chiar dacă asta înseamnă să mâncăm o singură dată pe zi. Și atunci vin vocile care spun: «dar trebuie să mâncăm de trei ori pe zi plus două gustări». Suntem în acest paradox: avem informație care ne debusolează, ne ignorăm propriile senzații corporale și ajungem să mâncăm cu capul în loc să mâncăm cu corpul.

Capul mai face o chestie păguboasă: tot stresul și emoțiile negative produc, la nivelul creierului, un dezechilibru; dar noi știm că dulcele e bun și întotdeauna poftele care ne vin de la cap sunt venite pe emoții negative și sunt în legătură cu dulciurile”, adaugă dr Bilic.

Nu știm să mai ascultăm poftele corpului

“Poate fi vorba de o banală felie de pâine cu unt și cu sare sau ficăței cu piure de cartofi. Când îți vine pofta de ficăței, în loc să mănânci așa ceva, te gândești mai degrabă că n-ai voie, că nu e bine să combini proteinele cu carbohidrații.

E o luptă a noastră cu noi înșine și o distanțare de firescul nostru, de instinct, de ceea ce înseamnă poftă și plăcere. Dacă nu mai privim mâncarea cu încredere, cu drag, ca pe o sursă de bine, ea nu are cum să ne facă bine indiferent că e eco, de cea mai bună calitate sau scumpă.

Prima condiție este să ne regăsim firescul propriilor senzații, emoții și să încercăm să mâncăm de foame, nu din alte motive. Să încercăm atunci când mâncăm să fim cu simțurile în farfurie, pentru că natura ne-a mai dat o chestie fabuloasă: receptorii pentru gust, pentru miros.

După 5-6 înghițituri de mâncare, receptorii se obișnuiesc și le dispare wow-ul. Deci noi, dacă am fi un pic mai atenți și am evalua mâncarea cu gustul, cu atingerea, cu mirosul, ne-am sătura mult mai rapid. Este paradoxul pe care l-au descoperit francezii: plăcerea nu numai că nu îngrașă, ci te ajută să te saturi mai repede.

Dacă nu faci alte activități în timp ce mănânci și îți propui să evaluezi mâncarea cu toate simțurile, vei constata fie că nu este atât de bună pe cât credeai cu gândul sau cu vederea, fie că te-ai săturat la jumătatea porției, și atunci te poți opri.

Plăcerea nu numai că nu îngrașă, ci te ajută să te saturi mai repede

Dacă tu ești atent la telefon, la monitorul computerului sau faci orice altceva și mănânci pe pilot automat, cu siguranță te vei opri doar când ai terminat ce ai în farfurie sau în pachetul cu mâncare. Noi mâncăm mult pentru că nu mai suntem prezenți la propria noastră masă, bucurându-ne de mâncare.

Efectiv facem orice altceva în afară de a mai mânca folosindu-ne simțurile. Iar mâncatul cu simțurile se reînvață, dar e al naibii de greu. Noi, ca adulți, facem asta asumându-ne răspunderea gesturilor, dar e trist că această concepție nu este primită de copii, ea nu este insuflată în familie, în școală.

Cu excepția mea, nu mai e nicio voce care să spună că trebuie să mâncăm când ne este foame, o dată sau de două ori pe zi, că trebuie să avem grijă să mâncăm cu simțurile și să ne placă”, crede medicul nutriționist.

Sursa: www.unica.ro