AndreiLaslau.net

Slabeste mancand regeste!

Poti spune da la oricare din aceste 21 de simptome? Poate ai o problema serioasa a tiroidei

Boala tiroidiana afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, iar in timp ce American Thyroid Association spune ca 20 de milioane de americani au conditii tiroidiene, numarul persoanelor care nu se simt bine a motivat medicii sa restranga gama de functii tiroidiene sanatoase.

Publicitate

Ca rezultat, mai multi oameni sunt diagnosticati acum cu boala tiroidiana, mai ales ca profesionistii recomanda, de asemenea, analize suplimentare de sange legate sau nelegate de tiroida, intelegand ca suntem cu adevarat interconectati la nivelul minte – corp.

Oamenii cauta, de asemenea, optiuni care sa completeze sau sa inlocuiasca interventiile farmaceutice si inteleg strategiile nutritionale si stilul de viata care trebuie sa aiba loc pentru a-si schimba cu adevarat starea lor de sanatate, si care actioneaza si ca ingrijire preventiva.

Care este rolul tiroidei?

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la baza gatului in jurul traheei si responsabila pentru dezvoltarea creierului si corpului la sugari, activitatea metabolica (de exemplu greutatea, cat de rapid functioneaza sistemele fiziologice) a aproape fiecarui sistem de organe si intr-o masura mai mica, ajuta la scaderea nivelului de calciu din sange.

Tipuri de probleme tiroidiene

Variatiile frecvente includ hipotiroidia (TSH ridicat datorita raspunsului slab al tiroidei pentru a produce hormoni adecvati), hipertiroidia (TSH foarte scazut, deoarece glanda tiroida hiperactiva inhiba productia hipotalamusul si glandei pituitare de hormon eliberator al tirotropinei si, respectiv, a hormonului de stimulare a tiroidei), ambele in mod obisnuit cauzate de bolile autoimune Hashimoto si Graves, respectiv.

Alte preocupari frecvente pot include noduli (de obicei nu se observa daca nu se dezvolta o crestere mai mare sau hipertiroidism), tiroidita (gusa, umflarea glandei cum ar fi post partum sau de la o infectie), sau cancer tiroidian.

Exista, de asemenea, hiper si hipotiroidii subclinice, in care persoana nu se simte prea bine, poate nu prezinta fiecare simptom si are teste de laborator normale sau usor anormale. Cu toate acestea, atunci cand intervalele de laborator sunt ingustate chiar mai mult, acestea pot fi de fapt anormale (Cooper si Biondi, 2012).

Oamenii au propria lor versiune de analize normale, de aceea este imperativ sa se abordeze, de asemenea, multe alte cauze potentiale si sa asculti pacientul / clientul.

Problemele legate de tiroida la femei sunt mult mai frecvente decat problemele tiroidiene la barbati, datorita fluctuatiilor hormonale, cum ar fi fluxul de hormoni de reproducere in fiecare luna, in timpul sau dupa sarcina si dupa menopauza, comparativ cu nivelurile mai stabile de hormoni la barbati.

Simptome ale problemelor tiroidei

Insuficienta hormonului tiroidian incetineste procesele metabolice, astfel incat simptomele de tipul hipotiroidiei pot include:

– Par uscat, aspru

– Subtierea sau pierderea sprancenelor

– Batai ale inimii incetinite

– Constipatie

– Crestere in greutate

– Unghii fragile

– Intoleranta la rece

– Depresie

– Oboseala

– Neatentie

– Menstruatii abundente

– Infertilitate

Dimpotriva, simptomele asociate hipertiroidiei pot include:

– Ochi bulbucati

– Transpiratie excesiva

– Batai rapide ale inimii

– Pierdere in greutate

– Frisoane

– Iritabilitate

– Miscari intestinale frecvente / neregulate

– Menstre rare

– Insomnie

Cum sa diagnostichezi cu exactitate problemele tiroidei

Hormonul de stimulare tiroidian (TSH) este de obicei singurul marker utilizat in medicina conventionala pentru a diagnostica boala tiroida si, de obicei, oamenii se simt bine cand TSH-ul este de 0,8 – 2 unitati / litru.

Din pacate, acest test este doar o fractiune din povestea tiroidei. Analizele Free T3 si T4 indica cat de mult hormon produce tiroida ta. Tiroida produce mai ales T4, care este inactiv, si o cantitate mica de T3, activ, desi T4 este convertit in T3 predominant in ficat, intr-o mai mica masura in intestin, si apoi in intregul corp (pentru ca organismul nostru sa functioneze).

Cu toate acestea, in momente de stres, T4 devine (invers) T3, o forma inactiva dezvoltata pentru a incetini metabolismul in cazul in care ne aflam intr-o foamete sau pentru a preveni hipertiroidismul.
Anticorpii pot prezenta, de asemenea, o componenta autoimuna (cand organismul se ataca),

deoarece Hashimoto este cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului (anticorpii TPO si TG), iar boala lui Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism (anticorpi TSI si TRAb). O boala autoimuna pune pe cineva la risc pentru mai mult, astfel incat, dat fiind incidenta lor si cauzele de baza potentiale in problemele tiroidiene, cel mai bine este sa le verifici de asemenea.

Deoarece glanda tiroida nu actioneaza singura in afectarea sanatatii noastre (si sanatatea noastra afecteaza tiroida), alte teste de sange pentru a o prioritiza care ar putea avea simptome suprapuse includ:

– Vitamina D (25-OH)

– Vitamina B12

– Analize amanuntite pentru fier

– Globulele rosii si albe din sange (CBC) pot determina probleme precum infectiile sau anemia
– Electrolitii (CMP) pot reflecta sanatatea suprarenala / legata de stres si enzimele hepatice pentru a asigura functionarea optima a acestora

– Hemoglobina A1c ca o masura mai precisa a zaharului din sange, care ar putea contribui, de asemenea, la o multitudine de simptome similare.

Cum sa previi si sa gestionezi problemele tiroidei

Obiceiurile sanatoase ale vietii cotidiene sunt incredibil de importante ca baza pentru o sanatate optima a tiroidei, si servesc, de asemenea, pentru a aborda motivele / cauzele potentiale ale maladiilor tiroidiene.

Stresul si stilul de viata

Gestionarea raspunsului la stres este esentiala pentru tiroida, sanatatea hormonala si cea generala, cum ar fi prin respiratie profunda si exercitii usoare, ca yoga (unele pozitii cum ar fi cea a pestelui ajuta chakra gatului tau), iar somnul adecvat permite corpului tau sa se reinnoiasca si sa se regenereze. In plus, energetic tiroida reprezinta chakra gatului,

unde dezechilibrele decurg din incapacitatea de a „vorbi adevarul nostru” si de a-l comunica (atat catre, cat si de la altii). De multe ori, conditiile tiroidiene pot sa provina de la a nu fi sau de la a trai ca sinele nostru autentic.

Mediu inconjurator

Tiroida, ficatul si hormonii nostri sunt afectati negativ de substantele chimice exogene, cum ar fi produsele cosmetice si de curatare, cauzand simptome in sensul cresterii incarcaturii de estrogen a ficatului, tulburarii sanatatii intestinului si inhibarii productiei tiroidei.

Dieta

Nutritional, alimente precum algele si afinele sunt bogate in iod, in timp ce nucile de Brazilia si ciupercile sunt bogate in seleniu, ambele substante nutritive importante pentru sanatatea tiroidei. Legumele de culoare verde inchis (de exemplu, spanacul, kale) si legumele crucifere (de exemplu,

broccoli, varza de Bruxelles) sunt extrem de nutritive, dar consumate numai gatite (chiar si cateva minute) deoarece contin compusi goitrogenici care pot inhiba hormonul tiroidian atunci cand sunt consumate in cantitati mari.

In cele din urma, suplimentele sunt menite sa suplineasca, nu sa inlocuiasca, un stil de viata nesanatos, deci este mai bine sa lucrezi cu un specialist care sa ghideze interactiunea dintre plante / medicamente / nutrienti si sa creezi un plan individualizat bazat pe stilul tau de viata si obiectivele sanatatii, care nu doar va trata, cu se va adresa cauzei radacinii bolii